30. mai 2007

Naatriumbensoaat (E211) - kahjulik säilitusaine karastusjoogis

[Ajaleht "linnaleht (Tallinn)" 30.05.2007 lk. 13]

Vanemad peaksid piirama laste limpsijoomist

Inglise Sheffieldi ülikooli uurijate sõnul kahjustab karastusjookides sisalduv säilitusaine DNA elutähtsaid osi ning halvab rakkude talitluse.

Ohtlikuks aineks on säilitusaine E211 - naatriumbensoaat, mida leidub näiteks Fantas ja Pepsis, vahendas Daily Mail. Laboratooriumikatsed on näidanud, et DNA kahjustumise tagajärjel võivad tekkida Paerkinsoni tõbi ja maksatsirroos.
Sheffieldi ülikooli molekulaarbioloog Peter Piper väitis, et naatriumbensoaat kahjustab raku energiasüsteemiks oleva mitokondri DNA-d. "Mitokonder tarbib rakule energia tootmiseks hapnikku, kuid kui seda kahjustatakse, siis see võib viia kogu raku rivist välja," sõnas Piper.
Naatriumbensoaati on säilitusainena kasutatud aastakümneid ülemaailmses 74 miljardi dollari suuruse käibega karastusjookide äris.
Varem on naatriumbensoaati seostatud vähiriski kasvuga. Kui aine seguneb C-vitamiiniga, tekib benseen, mille puhul on tõestatud vähki tekitavad omadused. Piperi sõnul on naatriumbensoaadi ohutust näitavad katsed vananenud ning korraldada tuleks uued, rangemate meetoditega katsed.
LL

Daily Mail: Chemical in soft drinks 'can wreck your child's DNA'