16. apr 2005

Aspartaam [Jüri Lina "Maailmaehitajate pettus"]

[Jüri Lina "Maailmaehitajate pettus" 2003 lk. 466-467]

Üldsus teab juba, et suhkur põhjustab kaariest, südamehäireid ja suhkruhaigust. Suhkur viib kehast mineraalid välja. Tervislikud magusained on mesi, toorsuhkur või datlid. On aga mõttetu asendada suhkur rafineeritud ja mürgiste kemikaalidega, nagu aspartaam, mis laguneb metanooliks (võib põhjustada pimedaksjäämist), formaldehüüdiks (närvimürk) ja sipelghappeks (tugevat kipitust tekitav vedelik sipelga mürgielundis).
Aspartaami avastas C. D. Searle Company keemik James Schlatter juhuslikult aastal 1965, kui üritas leida arstimit mädapaisete vastu. Aspartaamiga (E 951), mis on ohtlikumaid aineid, magustatakse toiduaineid. Keemiaraamatuis nimetatakse seda mürgiks. See tekitab rahutust, masendust, silmavalu ja -kuivust, nägemishäireid, sügelust, iiveldust, mäluhäireid, krambihooge, peaajukasvajat, epilepsiat, Parkinsoni, Alzheimeri tõbe ja teisi hädasid.
Aspartaami tootev Monsato, mida kontrollib kõrgvabamüürlane ja bilderberglane Robert Shapiro, viis oma rahvusvahelise osakonna St. Louisist (Missouri) Brüsselisse. Kõik katsed aspartaami keelustada on nurjunud. Vabamüürlaste laastavale rahvusvahelisele võrgustikule vastuhakkamine tundub olevat raske.
Lundi meditsiinilise ja füsioloogilise keemia professor Charlotte Erlandsson-Albertsson teatas "Dagens Nyheteri" debatileheküljel 19. mail 2000, et magusaine aspartaam on tervisele ohtlik. Ta toonitas, et see aine tuleks lisandite hulgast kõrvaldada või minimaalseks tõrjuda. Tema soovitus jäi hüüdjaks hääleks kõrbes.
Tronfheimi Tehnika ja Loodusteaduste Ülikooli (Norra) uuringutest selgub, et aspartaam tapab ajurakke, mõjutades eriti ajupiirkondi, millest sõltub õpivõime.
USAs kasutab üle poole rahvastikust suures koguses aspartaami. Seda leidub 3000 toiduaines, peamiselt maiustustes ja karastusjookides (kalorivaene kokakoola). Lühikeseks ajaks õnnestus see keelustada. Jõud, kes tahtis ohtliku aine turule jätta, osutus aga vägevamaks. Aspartaam on jälle lubatud.
Seevastu keelustasid võimurid steiva, jaapani ürdi, mida on aastaid kasutatud loodusliku magusainena. Tal pole kõrvalmõjusid. Keelu põhjus on lihtne: stevia võib aspartaami välja tõrjuda.
Aspartaami on ka ühes magneesiumipreparaadis (magneesiumhüdroksiidis), mida ilma retseptita saab apteegist osta. Aspartaamivabu magneesiumipreparaate seevastu saab ainult retseptiga. Aspartaami levitatakse ka Nutrasweeti, Candereli ja Equali nime all.